MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
19.12.2018

V bezlepkových těstovinách je lepek, prokázal test

ČR

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistil, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství.

Ze široké nabídky těstovin si dTest posvítil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil 23 druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku.

Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro celiaky je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat.

Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal, přesně nevíme. Způsobit to mohla nedokonale vytříděná surovina nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení,“ zamýšlí se Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu dTest. V něm se čtenáři dozvědí, které fusilli jsou opravdu bezlepkové.

Autor / zdroj: Kristýna Kuncová

Doporučujeme

Stavební a obchodní firma KOHOUTEK

Hrubé stavby rodinných domů * Rodinné domy na klíč * Rekonstrukce budov včetně demolicí * Dlažby a obklady včetně zámkových * Malby a nátěry, izolace plochých střech * Ploty a oplocení * Bytová jádra * Dodávka a montáž PVC oken a dveří.
Tel.: 603 535 189, http://radek.kohoutek.sweb.cz

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Expedice Tomáše Petrečka se na K2 dostala do výšky 8100 m.n.m. bez použití kyslíku

Výprava ve složení Tomáš Petreček, Marek Novotný a Pavol Lupták vyrazila v půlce července do pákistánské části Himalájí. Trojice měla v plánu usilovat

Post

Bučovické muzeum vystavuje dětské a loutkové kočárky z let 1880 až 1980

Muzeum Bučovice zve všechny zájemce na výstavu dětských a loutkových kočárků z let 1880 až 1980 nazvanou Až přiletí čáp. V muzeu ji můžete navštěvovat

Post

Soused zachránil dítě a seniora z hořícího auta

Senior naložil asi dvouletou holčičku do vozu. Nastartoval a zkolaboval. Noha na plynu túrovala motor, dokud nedošlo k požáru. Zřejmě nějak takto se o

PARTNEŘI

radek.kohoutek.sweb.cz www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA